Naar school zonder bagage

Dit is het verhaal van Khalid en Salwa. Zij kwamen naar Nederland, en werden hier op een Nederlandse school geplaatst, terwijl zij het Nederlands niet beheersten. Sterker nog:

zij waren nog nooit naar school geweest.

Toch vonden Kahlid en Salwa het fijn om naar school te gaan. Eindelijk konden ze wat leren! Khalid was al bijna 12, maar heeft toch 1,5 jaar op de basisschool gezeten. Zo kon hij goed Nederlands leren. Salwa werd in groep 7 geplaatst. Elke dag gingen ze met plezier naar school, net als de andere kinderen uit het gezin.

Na 1,5 jaar ging Khalid naar het VMBO-T. Een ware prestatie met zo weinig vooropleiding. Daar ging het meestal wel goed, maar toch waren er wat vakken die hij moeilijk vond. In het derde leerjaar kwam hij bij ons terecht.

Hij had vooral moeite met Nederlands, Engels, Geschiedenis en Aardrijkskunde

Dat lijkt ook wel logisch: te weinig achtergrondkennis om op terug te vallen. Ook Nederlands gewoontes waren voor hem onbekend. Kun je blijven zitten? Wat is dat?

HOE WIJ HEM GEHOLPEN HEBBEN

Onze begeleiding bestond vaak uit het samen doornemen van de leerstof, uitleggen van woorden, en extra vertellen over de stof: wat is WOII? Wie waren de Romeinen? Wat is een polder? Met Wiskunde en Natuurkunde had hij nauwelijks hulp nodig.

HET EXAMEN KOMT ERAAN

Veel oefenen dus, met teksten, oude examens, woorden leren, vragen oefenen (wat vragen ze eigenlijk?). Het was spannend, dat examen. Helaas haalde hij voor Nederlands en Engels toch een onvoldoende. Maar hij mocht al wel door naar het MBO Electrotechniek. Daar doet hij het heel erg goed. In de avonduren spijkerde hij zijn Nederlands en Engels bij, en een jaar later heeft hij deze vakken alsnog gehaald.

Gefeliciteerd! Goed gedaan!

Salwa is een jaar jonger. Zij ging na 2,5 jaar basisschool naar het VMBO-T. Maar ook zij had te weinig bagage om het helemaal alleen te doen. Ook haar hebben we geholpen met dezelfde vakken.

Salwa haalde in één keer haar VMBO-T diploma. Ze volgt nu de opleiding tot Tandartsassistente, waar zij het heel goed doet.

WAT LEREN WIJ HIERVAN?

Motivatie om iets te leren is een krachtige motor. Zonder motivatie is het heel moeilijk iets te bereiken. Met motivatie is heel veel mogelijk, kijk maar hierboven. Maar als je hulp krijgt, als je die nodig hebt, wordt het ook een stuk gemakkelijker om gemotiveerd te blijven. Die hulp willen we je graag bieden.

WIL JIJ OOK HULP? NEEM CONTACT MET ONS OP